Loading

ЗВЕРНЕННЯ

03/06/2022

Image

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

спільної робочої групи  представників Всеукраїнських громадських організацій,

 що займаються розвитком спортивних бальних танців в Україні

 

«Про офіційну позицію щодо участі спортсменів, суддів та тренерів Російської Федерації та Республіки Білорусь у міжнародних змаганнях і заходах, а також реакції та солідарних дій української танцювальної спільноти»

 

Вже четвертий місяць Україна, весь Український народ, протистоїть повномасштабній збройній агресії Російської Федерації, що супроводжується безпрецедентними за жорстокістю воєнними злочинами, злочинами проти людяності, злочинами геноциду.

Війська Російської Федерації блокують, руйнують і знищують українські міста, села, селища, вбивають та калічать мирних громадян, ґвалтують жінок, навіть дітей.

На цей час, дії військових РФ загрожують не лише українській державі та її народу, а й всьому світу, оскільки свідомо загрожують ядерній безпеці, здійснюючи захоплення і утримання атомних електростанцій, персоналу станцій,  здійснюють обстріли таких станцій, що безумовно може призвести до катастрофи техногенного характеру у самому Центрі Європи небаченого до цього часу масштабу. Безперервно погрожують використанням тактичної ядерної зброї.

Такі варварські й за своєю природою терористичні дії, спрямовані на геноцид Українського народу та залякування всього цивілізованого Світу, не повинні залишитися безкарними.

Російські війська, за сприяння влади Республіки Білорусь, порушують всі можливі основоположні принципи та норми Міжнародного гуманітарного права, усі існуючі Конвенції, зокрема, але не виключно, Конвенцію про закони та звичаї сухопутної війни 1907 р., що виявляються в діях, які суворо заборонені,  а саме:

- використання заборонених  засобів і методів ведення війни;

- використання заборонених видів озброєння, та методи (тактику) ведення війни;

- прояв агресії до осіб, що не беруть участь або припинили брати участь у збройних діях;

- порушення норм та звичаїв ведення військових дій у питаннях, що стосуються поводження із військовополоненими, мирним населення під час окупації території суверенної України.

За таких обставин, на сьогодні від реакції  вітчизняної і міжнародної громадськості, у тому числі спортивної і танцювальної, залежить, коли буде зупинена агресія Російської Федерації проти України, коли припиняться бомбардування мирних українських міст, масові вбивства цивільного населення, розправи над дітьми.

Небезпідставно, по-праву вважаємо що нижченаведені ініціативи та заклики є намаганням притягнення до колективної та моральної відповідальності спортсменів країни-агресора та країни-посібника за потурання, схвалення, сприйняття та мовчазного погодження із діями своєї державної влади і управління, мірою відповідальності за відсутність будь-якого засудження дій влади, та протидії військовим злочинам, агресії та тероризму.

Зважаючи на викладене, у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України, що супроводжується безпрецедентними за жорстокістю воєнними злочинами, злочинами проти людяності - актами геноциду, враховуючи систематичні порушення Російською Федерацією Статуту ООН, основоположних Принципів Міжнародного гуманітарного права, ВВАЖАЄМО за необхідне звернутися із спільною погодженою позицією до вітчизняної та світової танцювальної спільноти із ЗАКЛИКОМ:

  1. Прийняти рішення про тимчасове, до завершення збройної агресії Російської Федерації проти України, включно з виведенням військ з усієї території України та вирішенням питання компенсації Російською Федерацією заподіяних Україні збитків, зупинення будь-якої співпраці із національними танцювальними організаціями Російської Федерації і Республіки Білорусь;
  2. Звернутися до міжнародних спортивних організацій з ініціативою розглянути питання про:

- тимчасове, до завершення збройної агресії Російської Федерації проти України, включно з виведенням військ з усієї території України та вирішенням питання компенсації Російською Федерацією заподіяних Україні збитків, зупинення членства спортивних танцювальних організацій Російської Федерації і Республіки Білорусь у відповідних міжнародних танцювальних організаціях;

- виключення громадян Російської Федерації і Республіки Білорусь з керівних органів міжнародних танцювальних організацій, заборону участі танцюристів цих країн у міжнародних спортивних змаганнях, у тому числі  суддів і  тренерів;

- дискваліфікацію спортсменів, які підтримали збройну агресію Російської Федерації проти України, на строк до 15 років;

-  скасувати  всі без виключення спортивні заходи, проведення яких заплановано в Російській Федерації і Республіці Білорусь;

- не дозволяти участь спортсменів, суддів та тренерів Російської Федерації і Республіки Білорусь у спортивних змаганнях під нейтральним прапором, що фактично означає безкарність злочинних дій  представників зазначених держав.

  1. Заборонити участь танцюристів, тренерів і суддів українських танцювальних організацій в танцювальних заходах (будь-якого формату та статусу), які проводитимуться на території Російської Федерації та Республіки Білорусь.
  2. Рекомендувати членам вітчизняних танцювальних організацій утриматися від участі в танцювальних заходах, які проводитимуться під егідою будь-якої з Міжнародних танцювальних організацій, якщо на такі заходи будуть допущені до участі спортсмени, судді та тренери з Російської Федерації та Республіки Білорусь.
  3. Рекомендувати членам вітчизняних танцювальних організацій утриматися від участі в танцювальних заходах, які проводитимуться під егідою будь-якої з Міжнародних танцювальних організацій, якщо на такі заходи будуть допущені до участі спортсмени, судді та тренери що приймали участь у змаганнях на території Російської Федерації та Республіки Білорусь після 24-го лютого 2022 року.
  4. Надати можливість вітчизняним організаторам танцювальних спортивних заходів залишати за собою право відмовити в можливості участі вітчизняним членам танцювальних організацій, які так чи інакше проявили себе як прихильники військової агресії РФ та ідеології «руського миру», для чого дозволити технічне забезпечення такого відсторонення за допомогою засобів електронних ресурсів, що здійснюють допомогу в обслуговуванні заходів (реєстрації, підрахунку результатів тощо), а Керівним органам вітчизняних організацій наступне позбавляння членства таких діячів.
  5. Закликаємо всіх інших представників вітчизняних танцювальних організації продемонструвати солідарність з Українським народом та підтримати Україну у захисті свого державного суверенітету і територіальної цілісності та приєднатися до цього звернення шляхом його підписання уповноваженою особою відповідної організації.

На цей час, всі без виключення Українські федерації з відповідних видів спорту вже належним чином відреагували, відреагувала Верховна рада України із відповідним зверненням, а відтак й танцювальна спільнота не має залишатися у стороні, як активний учасник спортивного руху в Україні. Міжнародний Олімпійський комітет вже проявив підтримку Національному олімпійському комітету України та українським спортсменам, Олімпійські комітети Європи прийняли відповідні рішення про заборону участі спортсменів та офіційних осіб Російської Федерації і Республіки Білорусь у XV Зимовому Європейському юнацькому Олімпійському фестивалі (Вуокатті, Фінляндія), відмінено Чемпіонат Світу з хокею РФ і р. Білорусь в 2023 році.

 

Керівник ВГО «Всеукраїнська рада

спортивних танців»                                                      Ігор СОРОНОВИЧ

Керівник ГО «Всеукраїнська рада

спортивних танців»                                                     Катерина МУЛЛЯР

Керівник ГО «Федерація національна

танцювальна ліга України»                                         Олег ШАПІРО

Керівник ГО «Українська асоціація

вчителів танцю»                                                          Юрій ВАСЮТЯК

Керівник ГО «Українська спортивна

танцювальна спілка»                                                   Олександр ЛЕМЕШКО

 

Керівник ГО «Федерація танцю України»                 Ігор КАЛИНЧУК